Traumatherapie
De betekenis van trauma (uit het Grieks traũma) is wonde, letterlijk is dat een fysieke verwonding maar uiteraard zijn alle psychische en relationele klachten ook wonden. Trauma verwijst niet naar de gebeurtenis maar naar de reactie erop en de sporen die we erna ervaren.
Mensen kunnen zich bewust zijn van wat hun is overkomen maar vaak zijn we ook niet bewust ervan en leggen we niet de link tussen onze problemen en het feit dat dit komt door een impactvolle gebeurtenis. De verscheidenheid aan klachten die je kan ervaren zijn nooit enkel mentaal, ze zijn meestal aanwezig in je lichaam, emoties en gedrag en uiteraard ook in je relaties en het sociaal-maatschappelijk leven waarin je lijfelijk aanwezig bent.
Neurofysiologische en motorische reactie
Doorheen evolutie heeft iedere diersoort en ook de mens geleerd om veerkrachtig te zijn ten opzichte van indringende gebeurtenissen. We bevatten hiervoor een ingenieus beschermingsmechanisme dat ingebed is in ons autonoom zenuw- en hormonaal stelsel.
Bij elke vorm van gevaar of bedreiging reageren dieren (en mensen) automatisch via vecht-, vlucht- en verstijf responsen en als de dreiging verdwijnt dan ontladen ze de overtollige energie (via trillen, beven, schokjes en ademen).
Helaas kan er daar bij mensen het een en ander misgaan en kan de energie vast komen te zitten en blijven we hangen in een respons die precies 'bevroren is in tijd' en zich blijft herhalen in het lichaam, in emoties, gedrag en relaties, dat zijn de traumasporen.
Bij ontwikkelingsgerichte inbreuken heeft dit een diepgaander effect omdat het gebeurt tijdens hechtings- en groeifasen. Shock- en ontwikkelingstrauma resulteert in specifieke patronen in je brein, zenuw- en hormonaal stelsel, psycho-motoriek en gedrag met invloed op je sociaal-relationele hechtingsstijl tot hoe je jouw leefwereld ervaart en erin functioneert.
Traumatherapie
Traumasporen zijn, ondanks hun hardnekkigheid, niet fatalistisch en determinerend omdat jouw veerkracht en eigenheid nooit volledig word aangetast. Je dient het te zien als een automatische reactie uit bescherming en het therapeutisch werk richt zich op een heroriëntatie zodat je niet blijft leven vanuit defensiemechanismen maar vanuit een gewenste zijnswijze.
Mijn therapeutisch werk wordt gevoed door twee pijlers:
In deze video (Engelstalig) spreekt grondlegger van Somatic Experiencing, Peter Levine over pendulatie, een belangrijke methode om stapsgewijs van de verlammende vriesmodus (door trauma) weer naar gewenste psycho-fysieke mobiliteit en vrijheid te komen, van contractie naar expansie.
video >>> click op foto